P R O J E C T

‘ P e a c e - f u l l ’  

Organisator: Viadagio vzw - Vredesoverleg Gent

ism Stad Gent

Vredesoverleg Gent is het overlegorgaan van de Gentse organisaties die zich inzetten voor een vreedzame wereld en een vreedzame samenleving. Vredesoverleg Gent wil zowel de Gentse bevolking sensibiliseren rond vrede als een signaalfunctie uitoefenen naar het Gentse stadsbestuur toe.

 

Wat betekent ‘Peacefull’ ?

Het woord Peaceful in het Engels heeft, naast de betekenis ‘Vredevol’, ook een reeks synoniemen zoals:

tranquil, calm, restful, quiet, still, relaxing, soothing, undisturbed, untroubled, private, secluded, serene, calm, tranquil, composed, placid, at ease, untroubled, unworried, content, harmonious, at peace, peaceable, on good terms, amicable, friendly, cordial, nonviolent

 

 

Wat gebeurt er bij het project ‘Peacefull’ ?

Naar aanleiding van de 70ste verjaardag van de bombardementen op de Japanse steden Hiroshima en Nagsaki, organiseren wij in de Gentse binnenstad een reeks cultureel hoogstaande activiteiten om Gentse bewoners en bezoekers op te roepen tot extra aandacht voor de vrede die vandaag wereldwijd meer dan ooit door geweld bedreigd wordt.

Programma:

Donderdag 6 augustus:           Peace on screen

Zondag 9 augustus:                Light for Peace

16-21 september:                   Poems and Peace 

Vrijdag 18 september:           Talk about Peace 

Zaterdag 19 september:            Discuss about Peace

Zondag 20 september:           Walk-on Peace

Zondag 20 september:           Music for Peace

Maandag 21 september:        Act for Peace

 

Donderdag 6 augustus: Peace on screen

Vertoning op groot scherm van de film 'The Atom Café' in de kantine van DOK (site gelegen op de splitsing van de Koopvaardijlaan en de Afrikalaan, Gent). Deze film bestaat volledig uit authentieke beelden van Amerikaanse propagande- en voorlichtingsfilm over atombom. Vertoning om 20 u. Gratis toegang.

 

Zondag 9 augustus: Light for Peace

Op 9 augustus herdenken we de slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Deze twee Japanse steden werden op het einde van de tweede wereldoorlog (respectievelijk 6 en 9 augustus 1945) door atoombommen totaal vernietigd, met honderdduizenden doden als direct gevolg. We herdenken niet alleen de slachtoffers, maar willen ook dat dit verschrikkelijke wapen nooit meer gebruikt wordt. Dit kan alleen in een kernwapenvrije wereld!

Om 21 u is er een vredeconcert van De 2de Adem in de St.-Niklaaskerk. U kan er luisteren naar een muzikale evocatie voor koor en orgel over het verwoeste Hiroshima en 100 jaar massavernietigingswapens. Met Stijn Hanssens aan het orgel en solo's van Japanse sopraan Kyoko Ishida.

Bij valavond (22u)  herdenken we de slachtoffers die 70 jaar geleden vielen in het historische centrum van Gent, door drijvende vredeslampionnen te water te laten onder muzikale begeleiding van Lakshimi en haar haarpmuziek vanuit de authentieke houten boot van Viadagio vzw. 

 

 

16-21 september: Poems and Peace

Internationaal haikufestival

De wereldtop van haikupoëzie komt naar Gent voor ‘Peace in - Gent - in Peace’.

Meer dan veertig dichters uit Japan, Canada, Verenigde Staten en Europa zijn uitgenodigd om de cultuurstad Gent in twintig talen om te dichten in het Japanse kortgedicht  en verwante versvormen.

Ons basisuitgangspunt voor dit initiatief is de aandacht en interesse te wekken bij het grote publiek om een lichte en toegankelijke vorm van dichtkunst te promoten. Onder de internationale impuls beogen wij de lokale kunstwereld te verrijken door intense contacten met de buitenlandse deelnemers tijdens het festival. Het project tracht kunst en andere compatibele maatschappelijke bewegingen met elkaar te fuseren.  De samenwerking met o.a. de Gentse Dienst Mobiliteit om ons project te laten integreren tijdens de Europese autoloze zondagmanifestatie en het tentoonstellen van de festivalhaiku’s met als thema ‘Vrede’, 12 weken lang in het historische centrum, is op zich een internationale uitstraling die Gent promoot als een open, dynamische, harmonieuze, gastvrije, progressieve en cultuurrijke stad.

Met een interactieve haikuwedstrijd binnen het taalgebied van de Nederlandse taal (Vlaanderen en Nederland)  willen we de massa mobiliseren om eens een poging tot creatie te wagen. Workshops, lezingen, panelgesprek en de haikupoëziewandeling (ginko) vormen een volksopvoedende aangelegenheid.

 

Vrijdag 18 en maandag 21 september om 18 uur: Talk about Peace

 Vredehuis en St.-Pietersinstituut Gent

 

 

Vrijdag 18 september: Gesprek met een hibakusha

 

Ontmoeting met mevrouw Teruko Yokoyama, zij overleefde de kernbomaanval op Nagasaki. Met beeldmateriaal en een algemene schets van de kernwapenproblematiek. toen en vandaag.

Plaats: Vredeshuis, Sint-Margrietstraat, 9 Gent. Aanvang 19u30.

Hibakusha - tour langs Gentse middelbare school

 Vrijdag namiddag 18 september in het Koninklijk Lyceum

Maandag 21 september in St. Pietersinstituut om 10 uur

Wilt u graag bij zijn met uw klasgroep?  Contacteer Pieter@vrede.be

 

Zaterdag 19 september: Discuss about Peace

Colloquium en Panelgesprek in het Vredehuis Gent

 

Gewezen voorzitter van de Europese Raad en gewezen Premier van België Dh. Herman Van Rompuy, werd onlangs benoemd als Haiku Ambassadeur van Japan. Hij wordt opnieuw in Gent, in het Vredehuis uitgenodigd om zijn ervaring toe te lichten. De heer Van Rompuy was in mei dit jaar in Japan om deel te nemen aan een bijeenkomst over Vrede en Haiku. Aanvang colloquium om 9uur te Vredehuis, St.-Magrietstraat, 9, Gent.

 

Zondag 20 september: Walk-on Peace

Europese autoloze zondag

 

Poëziewandeling tijdens de Europese autoloze zondag. 50-tal grote banieren met haiku's op het thema ‘Vrede’ in meerdere talen worden getoond langs het meest lyrische deel van het oude Gentse centrum (wijk Prinsenhof), van de Lievebrug (Lievekaai) tot het Rabot (St. Antonuskaai) op de kaaimuren aan beide kanten. Bezoekers kunnen 3 maanden lang blijven genieten van de schoonheid en stilte van dit 2 kilometer lange traject, te voet of met de boot.

 

Zondag 20 september: Music and Peace 

Varend concert: ‘Fladderen al kwakend’

 

 

Vanaf 14u varen jonge muzikanten uit op een authentieke houten boot waarop een grote vleugelpiano geladen is. Zij brengen non-stop, ieder om beurt, klassieke muziek met uitgebreide repertoires in het centrumwater tussen de oude Vismijn en St. Michielsbrug. 

Om 18 uur, na vredestoespraken door diverse gasten, brengen Gentse koren en individuele sympatisanten vredesliederen (uit de 9de symfonie van Beethoven).  Een unieke wereldcreatie.

Dirigent: Tinfa Ip / Koorcoach: Kenneth Sabo / Muziek directeur-pianist: Jan Verlerberghe

Solisten: Annelies Van Hijfte, sopraan / Helene Bracke, alt / Denzil Delaere, tenor / Erwin Muller, bas.

 

Zangers gezocht: we zoeken nog meer zangers voor de vredekoor. Heb jij interest? Tel: 09 225 07 86 en vraag naar dh. Ip.

 

Maandag 21 september: Act for Peace

Internationale Dag van de Vrede

  

In samenwerking met Vredehuis, stad Gent: De grootste Vredesvlag ter wereld (50m op 30m of bijna zo groot als de Korenmarkt) zal vanuit het oude Belgacomge bouw uitgerold worden. Duizend witte papieren kraanvogels met haiku's over vrede, geschreven door scholieren, worden tegelijkertijd los gelaten in aanwezigheid van Burgemeester en andere prominenten. Aanvaang: 12u30.

 

*   *   *

Nog meer Vrede...

 

Het Vredehuis in Gent bestaat 20 jaar. Het moment om uit de muren te breken en het vrededenken te doen leven in de stad. Meer info: www.4peace.gent. 

 

*   *   *

 

Project 'P E A C E - F U L L' is een realisatie van Viadagio vzw en Vredesoverleg in samenwerking met Stad Gent, met steun van Poëziecentrum Gent, Vredehuis Gent, Mobiliteitsbedrijf, Haikukern Vlaanderen, Haikukern Nederland, Uitgeverij ’t Schrijverke, Stedelijke Bibliotheek Gent en WenZ (Waterwegen en Zeekanaal NV).

 

         

 

Contact:

Viadagio vzw (Ip Man): ipman@belgacom.net

Tel: +32 (0) 9 225 07 86

Vredeoverleg (Pieter Teirlinck): pieter@vrede.be

Tel: +32 (0) 9 233.46.88

*   *   * 

  

Beste Vrienden, geïnteresseerden,

Viadagio vzw is actief, naast het aanbod van een duurzame toeristische bootvaart, om sociale, culturele en ecologische ideëen te promoten van een hogere kwaliteit in onze samenleving.  Reeds een aantal manifestaties zijn gerealiseerd, een overzicht:

Buurtfeest Sluizeken-Tolhuis-Ham

zondag 3 juni 2008
Een feestelijke buurtpicknick aan één lange ‘Gedekte Tafel’ langs de Leie. Men  laat  de buren proeven van ieders culinaire kwaliteiten. Viadagio vzw stuurde zijn boot uit, om de buurtbewoners een tochtje te laten  genieten in volle zon op hun stukje Leie. Zo maakten ze op hun beurt kennis met hun naaste bewoners, het was een aardig idee om  de onbekende buren beter te leren kennen in een best gezellige, ontspannen sfeer.
 
 

Ode Gand (Festival van Vlaanderen)

6 september 2008
 
 
Op de openingsceremonie van het Festival van Vlaanderen werden onze prachtige boten gebruikt als varend podium. De Gentse brasband Panta Rhei met zijn 18 leden muziseerden aan boord, vergezeld door de Amphicar van kapitein Zeppos (Luc De Vos), schepen van cultuur Decaluwé als passagier. Het publiek was erg enthousiast. 
 
 
 

V e r s l a g

openingsceremonie Viadagio vzw zaterdag 20 september 2008
Het openingsfeest van het bestaan van onze vzw was meteen een spektakel. Mogelijk voor de eerste maal Europees of waarschijnlijk in de wereldgeschiedenis; een varend marathonconcert op de Gentse binnenwateren, met een vleugelpiano op een roeiboot . Daar zijn we echt trots op. Hiermee willen wij tegenover onze maatschappij bevestigen dat Viadagio vzw creatief en kwalitatief hoogstaande cultuur met oog voor duurzaamheid en gevoel van samenhorigheid met natuur, promoot. Overzicht van die dag :
 
De dag ervoor, volop afwerken, typisch. Bedankt Pol, Mark, Luc, Jan...
 
Zaterdag 20 september, 2008, grote dag voor onze vzw, de opening.
8 uur  's ochtends de  boot gaan halen, wat een mooie boot eigenlijk!
 
En wat een ongelooflijk idee!
 
Iedereen was op afspraak, hier danken we Chris Tarwe van
Piano verhuur Quatre Mains voor de toffe samenwerking.
 
 
Wat ons betreft, is de buit binnen. 
We zijn opgelucht en genieten van het geluk van de foutlose operatie.
 
Eerst sound check, het klinkt uitstekend en de piano was zeer stabiel.
 
De eerste bewonderaars snappen niet wat ze zien.
 
3 uur, start! Let's go!
 
Jan Vanlerberge bijt de spits af, zijn stuk van Mozart ging perfect samen met het ritme van de boot. De trillingen van de klanken kwamen overeen met de lichte bries  die mini golfjes blaasde. We voelden meteen de warmte van Mozart's muziek versterkt door de late September zon.
Wat een wonder mooie start!
 
 
 We kregen een spontaan applaus van de voorbijgangers aan de Zuivelbrug.
 
Mark, de roeier, dacht ook het zelfde: het wordt een onvergetelijke dag in ons leven. 
 
 Hier zijn we!
 
De fakel wordt doorgegeven.  Studenten van het Gentse Conservatorium voeren hun opdracht uit om een marathonconcert te geven aan de Gentenaars en hun bezoekers.
 
 Het publiek vergroot.
 
 
 Leonard speelt de onmisbare Chopin stukken.
 
 Nooit zou Chopin gedacht hebben dat zijn muziek op zulke manier gespeeld wordt.
 
 
Het publiek volgt onze boot, wat een merkwaardige situatie is voor een optrede.
 
Alexander Besant speelt Bach, het publiek zakt letterlijk af naar onze kant. 
 
De varende klanken, magische momenten. Een goed onderzoekthema voor een doctoraat.
 
Laszlo Olah de wonder boy speelt de meditation Thais van
Masennete op het Gentse binnenwater.
 
Het publiek reageert met stilte,  wat niet altijd evident is.
 
 Tinfa tracteert de toeschouwers en luisteraars het adagio stuk uit de sonate Pathétique van Beethoven. Vreemd genoeg had het jonge publiek ons initiatief zeer wel gewaardeerd en tonen ook hun aandacht. Zo te zien is onze missie volbracht.
 
We nemen afscheid van het publiek met een impromtu van Frans Schubert. Het op het water twinkelende lage zonlicht wordt door de ziel  vertaald als strelende klanken. Hier ervaren we allemaal de PERFECTIE.
 
 
 Eén uur later staan de muziekanten weer op het podium, dit maal aan het vaste decor: de achterkant van Panda waar een honderd gereserveerde feestgangers hen verwelkomen.
 
Het kunstlicht brandt wanneer de zon uitdimt.
 
Het perfecte moment om L'Isle Joyeuse van Debussy te genieten,
Mark de rooier wat was jij aan het denken (kijken)? 
 
Wat een onwaarschijnlijke scene in onze stad Gent!
 
Laszlo brengt de sonate van Grieg om de maan en sterren tot bij het publiek te laten afdalen..
 
Het Deneyskwartet met Valentin Pribylovsky, Agné Cinauskaite, Eugeniy Lopin en Aygul Pribylovskaya startte met het Derde Brandenburgs concerto. Hier zie je het varende stuk uit Andante cantabile van Tsjaikovski. We waren allemaal gedématerialiseerd ! Het is echt niet overdreven, vraag aan degene die aanwezig waren. Hierbij danken we hartelijk voor de samenwerking met  André Posman van De Rode Pomp.
Na de hartverwarmende toespraak van de heer Eric Van den Eede, hoofd van Waterwegen en Zeekanaal Vlaanderen, is  het bestaan van onze unieke vzw Viadagio een feit.
 
Leden van Viadagio vzw en hun vrienden en families genieten van een uitgebreid vegetarisch feestbuffet geflankeerd door de prachtige tekening van Pol Mattijs,  nog te zien zijn bij Panda.
De dag (nacht) sluit af met de nachtegaal zang van sopraan Chia Fen Wu begeleid door Henk Boterberg. De brommelende kraan stond al op afspraak (00 uur) om de piano te komen ophalen.
Hier dank ik iedereen uit mijn hart die meegewerkt heeft. Alle gasten gingen naar huis met een zalige gemoedstoestand.

Het was zeer mooi geweest.

 
ps. Heb je deze unieke dag gemist? Geen nood, we gaan nog eens overdoen in 2009. Wordt lid van ons of bezoek regelmatig onze website voor de geplande datum. Mogelijk combineren we met onze vaste Nocturne avond   einde juni (weekend van langste dag van het jaar) of nog vroeger.
 
Ip Man
voorzitter Viadagio vzw
 
De twee bewerkte foto 's: Eddy Van Der Meersch
Aandacht, u kunt een dia-film bekijken die gemonteerd en gefotografeerd werd door de zelfde Eddy Van Der Meersch op YouTube: zet eerst het geluid aan!

d u u r z a a m    f e e s t e n  

ism Stad Gent-Noord-Zuidsamenwerking

Eerlijke handel markt op het Sint-Baafsplein

Op 5 en 6 december 2008, vult het Sint-Baafsplein zich met eerlijke handelsproducten in alle maten en smaken. Eerlijk geproduceerd en oprecht verrassend. Dit is de enige markt waar je een steeds beter gevoel krijgt, hoe meer geld je uitgeeft! Meer dan 40 standhouders wachten u op met een grote variatie aan producten. Sinter Klaas en zijn Pietjes brengen hun steun bezoek aan de markt, uitteraad met onze boten, met veel kapoentjes die zingen en muziek maken heel de weg.
 

V E R S L A G

op zaterdag 6 december 2008
 komt Sint Niklaas met deze boodschap
 
Om 13 uur varen we uit met de Sint en zijn Zwarte Pieten, ze zijn vergezeld van zingende kinderen ( een 30-tal van de Steinerschool). Al varend en onder begeleiding van een kinder-orkest (St.-Barbara-college) worden er Sint-Niklaas-liedjes gezongen.  
Om 15 uur, nadat ze aan de kade een handje krijgen van een geheime BV, stappen zij, via Donkersteeg, allemaal al zingend richting duurzame handelsmarkt op het St.-Baafsplein. Onderweg delen de Zwarte Pieten uit de zak, deze is gevuld met allerlei gezond snoepgoed, Bio-fairtrade banaan en mandarijntjes***. Alle kinderen zingen en bespelen hun instrument op het grote podium met de aanwezigheid van Sinterklaas. Stad Gent trakteert op een goede warme chocomelk van Oxfam als beloning!
Om 16 uur 30 keren ze terug naar het water en varen wat rond, genietend van hun boodschap.
Die is : we willen leven in een betere wereld met gezonde voeding, samen spelen en delen, respect voor de natuur en aandacht voor traditie en goede cultuur.
***biologisch, zonder allerlei chemische additieven, gratis aangeboden door Viadagio vzw, Stad Gent; Vajra, Oxfam-Faire Trade, Sinature, en Bioservice (Leveranciers natuurvoeding)
 
Ze waren bijna een volledige dag voortdurend bezig met "zaakjes te vullen". We danken hier de talrijke vrijwilligers die onze initiatief steunen:
Denise, Nicole, Arlette, Helene, Rolande, August, Chantale en jawel, Paula

Paula wordt dit jaar 88 jaar en heeft een grote hart voor oude traditie.

Samen hebben zij 600 zakjes gevuld en mooi versierd.

 

De wachtende Sinterklaas

Het wachtende publiek: "Daar is de Sint!"

"Jullie, ouders, moeten ook het goede voorbeeld geven, hé."

En zo, langzaam aan, vertrokken de boten met de Sint, de zangers en muzikanten.

"What's happening?" Een toerist haastte zich om een camera uit zijn tas te halen en te filmen. "It's amazing and beautiful!" riep hij spontaan. 

Om eerlijk te zijn, dat is toch mooi en ontoerend, hé?

De burgemeester van Kinderland was op onze afspraak en gaf iedereen een handje.

"Hey, mijnheer de Burgemeester, ça va?" " Da's toch een tijdje geleden, hé"

"Ik heb dorst, tracteer me aub op een pintje, nu dat de kindjes het even niet zien."

"Rap, nu dat niemand het weet."

"Moah kindjes, jullie zijn slimmer dan ik!" 

( hier danken we de directie van Belga Queen en de Witte Leeuw aan de Graslei voor hun gastvrijheid, om de afgekoelde kinderen een gratis warme choco aan te bieden en voor het gebruik van hun sanitair. )

Na de drankpauze gingen we allemaal samen naar de Eerlijk Handel Markt op het St.- Baafsplein.

Het was best leuk! De Burgemeester van Kinderland werd omsingeld door al die lieve kindjes.

"Zie hier...

...Gella toch, het komt allemaal in orde, met mijn beste zege."

Intussen gingen de Zwarte Pieten verder hun weg en deelden met veel plezier de geschenken uit in één van de meeste gezellige straten van Gent, de Donkersteeg.

De muziek-Piet zorgde voor extra sfeer.

Oi, veel volk, we zijn de Sint kwijt! Zoek je mee?

Voor ze het podium opgingen, kregen onze kinderen nog een warme chocomelk aangeboden door stad Gent bij de stand van Oxfam. 

Zelfs de Gentse Maradonna kwam een zegen vragen om wat kilootjes kwijt te raken.

Panda natuurwinkel, hier in de sfeer van een winkel uit de derde wereld met fairtrade producten.

De Blauwe bloem deed ook mee met hun Associatieve Ekonomische ideeën.

En uiteraard passeerde de Sint ook onze stand.

Onder de begeleiding van Soetkin ( St.-Barbaracollege ) en haar kinderorkest, zongen de kinderen van de Steinerschool de traditionele Sinterklaasliederen voluit om het hart van het publiek te strelen.

Sinterklaas was zo gelukkig dat hij niet eens op de laatste noot kon wachten om zijn  blijdschap te uiten.

Het was zeer hartverwarmend.

Hierbij wil ik alle kinderen, ouders, schooldirecties, vrijwilligers, stad Gent Noord-Zuid samenwerking en natuurlijk Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten van harte bedanken voor de toffe samenwerking.

Ip Man

voorzitter Viadagio vzw

Nog meer foto's: http://nieuwsblad.typepad.com/gent/2008/12/de-sint-kwam-la.html

*   *   *

 
V r e d e   m a n i f e s t
4 augustus 2009
Viadagio vzw verleent zijn medewerking aan vzw Vrede om het ter water laten van de vredekaarsen, tijdens de herdenkingsceremonie: 64 jaar na het bombardement op Hiroshima. Geniet van de prachtige opnamen van Thomas Verfaille. Volgend jaar plannen wij een reuze evenement voor de 65ste herdenking. Doe mee met dit manifest!
 
 
 
Nog meer sfeer beelden, surf naar:
*   *   *
 
V r e d e   m a n i f e s t
4 augustus 2009
Viadagio vzw verleent zijn medewerking aan vzw Vrede om het ter water laten van de vredekaarsen, tijdens de herdenkingsceremonie: 64 jaar na het bombardement op Hiroshima. Geniet van de prachtige opnamen van Thomas Verfaille. Volgend jaar plannen wij een reuze evenement voor de 65ste herdenking. Doe mee met dit manifest!
 
 
 
Nog meer sfeer beelden, surf naar:
 
H a i k u
                            De Gentenaar kijkt om.
Via de Leie fladdert
kwakend een eend.

Vleugelpiano.
Een gans kwaakt al  fladderend
in Pianoklanken.

Een vleugel klapt neer.
Een zwam fladdert de lucht in.
Viadagio.
( Diederik De Beir )
Van Diederik De Beir ontvingen we de uitnodiging een boottocht te doen in Gent met vzw Viadaggio èn haiku. Met de haikukring van het dienstencentrum de Horizon in Gent gingen we op deze uitnodiging in. We staken van wal op een ‘gondel’ gemaakt in Bangladesh. Ip Man was onze gondelier. Diederik De Beir onze voorlezer.
 
mensen wandelen
langzaam varen boten
onder stralend licht
 
Godelieve Roelants
 
met trots opkijken
naar het oude Gent en diep
buigen, onder de brugjes
 
Rosa Ternest
 
de oude huizen
verbergen oude verhalen_
ze staan te zwijgen
 
Yan Woestyn
  
rustig dobberen
verbonden met de treurwilg
naast het eilandje
 
Godelieve Roelants
 
milde oktoberzon
verwarmt het gezicht
en toch is het rillig
 
Brigitte Staggl

de lotusbloem

op de kop van de gondel

deint rustig mee
 
Ann Colpaert
 
 

 

 

 

© Viadagio v.z.w., Oudburg 38  9000 Gent - T: 09 225 07 86 - E: